BTW aspecten bij ontwikkeling en verkoop van onroerend goed. Een must voor wie in vastgoed actief is!

BTW aspecten bij ontwikkeling en verkoop van onroerend goed. Een must voor wie in vastgoed actief is!

Karen Truyers
VAT Square

foto van de spreker Karen Truyers

Accreditatie/
aanwezigheidsattest

ITAA: 3,5 uren.

Advocaten kunnen op basis van het aanwezigheidsattest de gevolgde opleiding laten valideren door de Orde van Vlaamse Balies.

Voor projectontwikkelaars is de btw-behandeling een belangrijke factor voor de prijszetting. Btw bij projectontwikkeling is evenwel niet altijd éénduidig en de regels zijn complex. Verschillende elementen bepalen of er al dan niet btw moet gerekend worden op de verkoopprijs alsook welk btw-tarief van toepassing is op de aannemingswerken (en of deze al of niet aftrekbaar is).
 
Vooral bij verbouwingen of uitbreidingen van bestaande gebouwen is heel wat discussie mogelijk of er al dan niet sprake is van een verbouwing of dat er sprake is van vernieuwbouw. Bovendien kunnen tal van verlaagde tarieven mogelijks van toepassing zijn bij de ontwikkeling en (eventueel ook bij) de verkoop van het onroerend goed.
 
In dit seminarie geven we u een overzicht van de belangrijkst btw-problematieken waarmee iemand kan geconfronteerd worden bij de ontwikkeling (oprichting of verbouwing) van een onroerend goed. We lichten dit toe aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Komt onder meer aan bod:
 

  • Wanneer kan en wanneer moet een onroerend goed met btw worden verkocht – wat zijn de voorwaarden en de formaliteiten?
  • Wanneer moet ik de grond met btw verkopen?
  • Wat als ik een oud kantoorgebouw verbouw tot appartementen?
  • Kan ik een gebouw afbreken en de appartementen die ik vervolgens opricht verkopen met 6%?
  • Kan ik gesplitst verkopen vanuit een grondvennootschap en een constructievennootschap? Wat als ik een btw-eenheid opricht tussen grond en projectvennootschap?
  • Wie mag de btw op algemene projectkosten aftrekken?
  • Wat zijn de voorwaarden voor de verlaagde tarieven (vb. assistentiewoningen, sociale huisvesting,..)? 
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie  

deelname

De intekenprijs voor dit kennisatelier bedraagt € 225 (excl. BTW).
Bij intekening op minstens 3 verschillende kennisateliers is dit € 195 (excl. BTW) per kennisatelier en vanaf dan blijft die voordeelprijs geldig voor inschrijvingen in het lopende kalenderjaar voor de kennisateliers met basisprijs € 225.
Inschrijvingen van bijkomende deelnemers, op hetzelfde BTW nummer, voor hetzelfde kennisatelier bedragen € 175 (excl. BTW) per bijkomende inschrijving.
De kennisateliers zijn betaalbaar via de KMO portefeuille waardoor u een subsidie van 30 % (kleine onderneming) of 20 % (middelgrote onderneming) kunt ontvangen op de inschrijvingsprijs exclusief  btw. 
Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille.
Bij inschrijving ontvangt u steeds een bevestiging, met een routebeschrijving en de factuur.
 

KennisAteliers Online diensten

Na inloggen op onze website, vindt u o.a. volgende diensten:
  • attesten permanente vorming
  • digitale syllabus - De digitale syllabus is een paar dagen op voorhand beschikbaar op de website. Met de tablet-vriendelijke versie kunt u zelfs de syllabus downloaden om het seminarie te volgen met uw tablet. U kunt er tevens uw eigen notities en aanduidingen toevoegen. (zie http://www.adobe.com/nl/products/reader-mobile.html ).
  • online video’s - de e-video van de seminaries waarvoor u inschreef is desgevallend beschikbaar op de website. Ook voor de deelnemers aanwezig in het seminariecentrum.
Meer info gratis online diensten.
Inschrijven voor dit seminarie